Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
fitomed

CSILI PAPRIKA /CAPSICUM FRUTESCENS/

Violetta Keresztényi · 6 hónapja
CSILI PAPRIKA /CAPSICUM FRUTESCENS/

Alacsony termetű évelő növény.

Hatóanyagai
8-féle alvászavar ellen ható vegyületet, triglicerideket, C-vitamint, vasat, kalciumot, foszfort, B-vitaminkomplexet, kapszaicint tartalmaz.
Piros festékanyaga antioxidáns hatású.

Elterjedési területe
Közép- és Dél-Amerika.

Gyógyászati hatása, felhasználása
Afrozidiákum, fájdalomcsillapító, a nyálkahártyák vérellátását fokozó, anyagcserét gyorsító, emésztésjavító, gyomornedv elválasztását fokozó, segíti a bélgázok eltávozását, étvágyserkentő, az egész testet élénkítő, bélperisztaltikát segítő, antioxidáns tartalmánál fogva sejtvédő, triglicerid tartalmánál fogva LDL-koleszterin csökkentő hatású drog.
Termését szétrágva endorfin szabadul fel, mely csillapítja a fájdalmat, enyhe eufórikus, bódult állapotot idéz elő. Friss termése emésztést segítő, fokozza a belek vérellátását, az emésztőnedvek kiválasztását, gyomorrontás és székrekedés ellen hatásos.
A kapszaicin gyulladásgátló, élénkíti a keringést és az idegműködést, az ételben fertőtlenítő hatású. Alkalmas torokgyulladás enyhítésére, övsömör kezelésére, az időskori végzetes nyelési zavarok megelőzésére, cluster fejfájás ellen: 2 óránál rövidebb ideig tartó, hirtelen, de periodikusan fellépő fájdalom, ... Egyéb érdekességekért látogassa meg a www.gyogyfuveskonyv.mozello.com és a www.gyogynovenytudaskonyvek.wordpress.com oldalt.

VIGYÁZAT:
TÚLADAGOLVA KÜLSŐLEG ÉS BELSŐLEG IS IRRITÁCIÓS TÜNETEKET OKOZ, GYOMOR-, BÉLHURUT ÉS VESEKÁROSODÁS LÉPHET FEL. AZ ARANYERES CSOMÓT IRRITÁLJA SZÉKELÉSKOR. KÜLSŐ ALKALMAZÁS ESETÉN SEBRE NE TEGYÜK, TARTÓS HASZNÁLATA IRRITÁLJA AZ ÉP BŐRT IS.
ARANYERES BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKNEK, VALAMINT GYOMOR- ÉS BÉLFEKÉLY ESETÉN HASZNÁLATA ELLENJAVALLT.

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Violetta Keresztényi
Kertészmérnök vagyok, aki régóta foglalkozik gyógynövényekkel.