Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
fitomed

FEKETE MUSTÁR /BRASSICA NIGRA/

Violetta Keresztényi · 7 hónapja
FEKETE MUSTÁR /BRASSICA NIGRA/


Keresztesvirágúak családja  /Brassicaceae/

Magas, szürkés színű, felső harmadában ágas szárú, 40-100 cm magas, egyéves növény. A levelek szórt állásúak, szőrösek. Az alsók szélesek, tövüknél szárnyasan tagoltak, a karéjok fogazottak. A felsők kisebbek, tagolatlanok, keskeny vállúak, ülők, de nem szárölelők. A sárga 12-15 mm átmérőjű virágok megnyúlt fürtben nyílnak. A kicsi, 10-25 mm-es becő, felálló, csőrös, a virágzati tengelyhez simul. 

Élőhelye: szántó, parlag, árok- és folyópart, partmenti sziklák.
Kedveli a jó vízelvezetésű talajokat.

Virágzás: VI-VIII.

Hatóanyagai
25-27 % zsírosolaj, nyálkaanyagok, nitrogén- és kéntartalmú glikozidok /mustárglikozidok/: a magban 0,7 %-ban.
Az allil-izotiocianátokat (szinigrin) mirozin enzim bontja allil-mustárolajra, ami csípősséget okoz.
Tartalmaz még 0,2-1 % illóolajat, 20-40 % zsírosolajat, nyálkaanyagokat, erukasavat, szinalbint, fehérjét, szinapin keserűanyagot, luteint, zeaxantint és bioflavonoidokat.

Elterjedési területe
Európa, a távoli északi tájak kivételével. Hazánkban is sokfelé termesztik, helyenként elvadul.
.

Felhasználható részei
Virág, levél, termés, mag, illóolaj.

Gyógyászati hatása, felhasználása
Vérnyomást normalizáló, a szív munkáját csökkenti, a szív saját ereit tágítja, vizelethajtó, nyugtató, fokozza a szívizom anyagcseréjét, allil-izotiocianát-tartalma hisztamin felszabadító, hólyaghúzó, vérkeringést serkentő hatású, emellett étvágyjavító, szélhajtó, emésztést serkentő, antibakteriális, gyomor- és bélnyálkahártyát izgató, a légző- és keringési rendszer központi izgató szere.
Használható szívizomidegesség, koszorúér meszesedés, koszorúér bántalmak, szívizomgyengeség, szívritmus zavarok ellen, a szív több vért és oxigént kap általa. Vérnyomáscsökkentésre egyéb növényekkel keverten használják. Fertőző betegség után, légúti nyálkahártyák bántalmai esetén, nyugtatónak, fogyás elősegítésére, hörghurut, asztma, tüdő- és mellhártyagyulladás, légcsőhurut, szívgyengeség, szédülés, ízületi gyulladás, idegi fájdalmak, reuma, isiász ellen is jó.
Leveléből, virágzó ágvégéből nyugtató, emésztési bántalmak, álmatlanság elleni tea készíthető.
Termése késlelteti az időskori szívpanaszok kialakulását, javítja a szívműködést és a vérkeringést, szív- és érrendszeri panaszok gyógyszere.
Magjából porítva pépes borogatás, mustárliszt, mustárpapír, szeszes bedörzsölő készül reumatikus és neuralgiás fájdalmak ellen, bőrvörösítő hatású. Meghűlés ... Egyéb érdekességekért látogassa meg a www.gyogyfuveskonyv.mozello.com és a www.gyogynovenytudaskonyvek.wordpress.com oldalt.VIGYÁZAT:
MIVEL KÜLSŐ HASZNÁLATAKOR HÍGÍTATLANUL BŐRIRRITÁCIÓ LÉPHET FEL, AJÁNLATOS ELLENŐRZÖTT KÉSZÍTMÉNYT HASZNÁLNI ÉS AZ ADAGOLÁST PONTOSAN BETARTANI. 
BELSŐLEG ERŐS HATÁSÚ LEHET, MINDIG KONZULTÁLJUNK ORVOSUNKKAL.
HOSSZÚ IDEIG, MAGAS DÓZISBAN ALKALMAZVA HÓLYAGOS GYULLADÁSOKAT, BŐRELHALÁST, GYOMOR- ÉS BÉLPANASZOKAT OKOZHAT.

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Violetta Keresztényi
Kertészmérnök vagyok, aki régóta foglalkozik gyógynövényekkel.