Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

A medvehagyma

2018-05-25

MEDVEHAGYMA /ALLIUM URSINUM/

Hagymafélék családja /Alliaceae/

0,2-0,5 m magas, évelő Karcsú hagymájú, növény. Többnyire két tőlevelet fejleszt, melyek hosszú nyelűek, alakjuk széles-lándzsás. Ernyős virágzatában nem képződnek sarjhagymák. Virágai hófehérek, 8-10 mm hosszúak.

Élőhelye: nyirkos lomberdők.

Virágzás: IV-VI.

Hatóanyagai
Hasonló, mint a fokhagymában, csak más az összetétele.
Herbája 1 % kéntartalmú alliint tartalmaz, mely összezúzáskor alliináz enzim hatására allicinné alakul át, ami szagos, illékony, anyag; enzim hatása nélkül ajoenné alakul; diallilszulfit, egyéb szulfitok, flavonoid glikozidok, C-vitamin, prosztaglandin A, B, F is vannak benne.
Termésében 18, 8 % zsírosolaj, 21, 4 % flavonoid, vas és vitaminok találhatók.

Elterjedési területe
Európa, Ázsia.

Felhasználható részei
Levél, herba, hagyma.

Gyógyászati hatása, felhasználása
Koleszterol-bioszintézist csökkentő, antibiotikus, vértisztító, vérnyomáscsökkentő, vércukorcsökkentő, véráramlást javító, antibakteriális hatású a szájüregben és a garatban, a friss drog hatása erősebb, ajoen hatóanyaga gátolja a vérrögképződést.
Alkalmazható magas vérnyomás, érelmeszesedés, erjedéses bélfertőzés, emésztési zavarok, időskori érrendszeri elváltozások kezelésére.
Hagymája fogyasztószer, reumatikus fájdalmak, emésztési zavarok, magas ...Egyéb érdekességek a gyógynövényekről itt: www.gyogyfuveskonyv.mozello.com

VIGYÁZAT:
TÚLADAGOLVA GYOMORIZGATÓ LEHET.

Hozzászólások (0)